Hop til hovedinnhold Hopp til søk Hopp til bunntekst

NATO-øvelsen Trident Juncture i Hedmark

I oktober og november vil Norge være vertsnasjon for NATO-øvelsen Trident Juncture, den største øvelsen som er gjennomført her til lands siden 1980-årene.

Rundt 40.000 soldater fra over 30 land vil de neste månedene øve på å forsvare Norge, som betyr at mange nordmenn vil merke at NATO øver i denne perioden. Det er fylkene Hedmark, Trøndelag, Møre og Romsdal, Østfold og Oppland som i størst grad vil bli berørt.

Alle kommunene i Hedmark – inkludert Sør-Odal – er rekvirert til øvingsområde i perioden 17. september til 15. november 2018.

Hele Norge øver

Øvelsen blir en test for det gjeninnførte totalforsvaret, som er den samlede innsatsen fra nasjonen i krise og krig – militært og sivilt.

Dersom en alvorlig situasjon oppstår, er sivilsamfunnet og Forsvaret gjensidig avhengig av hverandre. Summen av landets sivile og militære ressurser, som jobber sammen for å forebygge og håndtere kriser, væpnede konflikter og krig, kaller vi totalforsvaret.

I en krise eller konflikt vil en rekke sivile yrkesgrupper og bransjer kunne bli berørt. Blant disse er helsevesenet, transport og logistikk, landbruk, næringsmiddelindustrien, media og bygg og anlegg – og det er disse som også skal trene og testes under Trident Juncture.

Høyt aktivitetsnivå

En stor del av hovedaktiviteten under øvelsen Trident Juncture vil foregå i Hedmark. Spesielt fra Flisa og nordover vil øvelsen merkes. I disse områdene vil det være synlige militære styrker som øver i oktober og november. I denne perioden vil det kjøre militære kolonner daglig for å frakte militært materiell langs hovedveiene. Tidvis kan det bli stor belastning på veinettet, noe som kan føre til redusert framkommelighet og forsinkelser i Hedmark.

Hele oktober blir preget av høy militær aktivitet. Det kan forventes at rundt 250 militære kjøretøy blir transportert på veinettet daglig, og tidvis kan det bli stor belastning på veinettet – som igjen kan føre til redusert framkommelighet og forsinkelser.

Berørte hovedveier

Hovedveiene som blir berørt under øvelsen er:

  • E6 Akershus grense – Kolomoen
  • Riksvei 3 Kolomoen – Ulsberg
  • E16 Kløfta – Skarnes
  • Fylkesvei 24 Skarnes – Stange
  • Riksvei 2 Magnor – Elverum

For å minske en del belastning, vil noe materiell bli transportert med jernbane.

I uke 41 er det ordinær høstferie i Hedmark, men transport av militært utstyrt vil påvirke trafikken også i denne perioden. Skal du ut og reise, bør du derfor beregne god tid og kjøring etter forholdene.

Utvis ekstra aktsomhet

Dersom du møter militære kjøretøy på veien, er det viktig å huske at disse ikke nødvendigvis har samme kjøreegenskaper som vanlige biler og lastebiler. Både svingradius, fart og sikt for sjåførene er helt annerledes enn for vanlige kjøretøy. 

Mange av deltakerne som deltar i øvelsen, kan ha utfordringer med nordiske kjøreforhold. Mange militære kjøretøy er heller ikke veldig godt egnet for vanlig veg og nordiske forhold. Forsvaret ber derfor alle bilister og fotgjengere om å vise ekstra aktsomhet og holde god avstand til militære kolonner, for å ivareta sikkerheten best mulig.

Nedenfor finner du linker til ulike sider på Forsvarets hjemmeside, som skal gi deg svar på spørsmålene du eventuelt har:


sor-odal.kommune.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan fortsette å bruke sor-odal.kommune.no som vanlig hvis du godtar dette. Hvis du vil vite mer, kan du lese om vår bruk av informasjonskapsler.Lukk