Hva er barnehagemyndighet?

Lov 17. juni 2005 nr. 64 om barnehager (barnehageloven) ligger til grunn for barnehagemyndighetens utøvelse av myndighet. Kommunen er lokal barnehagemyndighet og skal påse at barnehagene drives i samsvar med regelverket.

Barnehagemyndighet har tre virkemidler til disposisjon; veiledning, tilsyn og godkjenning. Barnehageloven gjelder for alle barnehageeiere, både kommunale og private.

Barnehagemyndighetens oppgaver

Barnehagemyndighet har som oppgave å fatte vedtak om godkjenning av barnehager, behandle søknader om dispensasjoner, finansiere private barnehager samt andre myndighetsoppgaver som følger av barnehageloven med forskrifter.

Barnehagemyndighet kan gi pålegg om å rette opp ulovlige eller uforsvarlige forhold ved godkjente eller godkjenningspliktige virksomheter. Bestemmelsen om å gi pålegg om å rette opp uforsvarlige forhold skal fungere som en sikkerhet for barns trivsel, lek, læring og utvikling i barnehagene.

Å påse regelverksetterlevelse innebærer både en aktivitet for å vurdere risiko for brudd på barnehageloven med forskrifter, og en plikt til å bruke virkemidlene slik at barnehageeiers praksis er i samsvar med regelverket.

I Sør-Odal kommune er det barnehagemyndighet som i samarbeid med kommunale og private styrer for barnehager foretar hovedopptak og supplerende opptak i barnehagene.

Barnehagemyndighet behandler søknader etter Barnehagelovens §37 om tilrettelegging for barn med nedsatt funksjonsevne.

Barnemyndighetenes rolle

For å ivareta rettsikkerheten til alle barnehageeiere i Sør-Odal kommune og sikre legitimiteten av arbeidet, er kommunens eierrolle i barnehagesektoren adskilt fra myndighetsrollen. Barnehagemyndighet er private barnehagers kontakt inn mot kommunens administrasjon