Studiet er en del av et større organisasjonsutviklingsprosjekt (OU-prosjekt) i Sør-Odal kommune, som skal bidra til at kommunen tilpasser seg endringer og forbedrer sin evne til å levere gode tjenester til innbyggerne. 

Samarbeid, handlekraft og nye prosjekter 

De siste tre månedene har 30 ledere og rådgivere sittet på skolebenken og studert prosjektledelse sammen. 

- Vi trengte å øke vår kompetanse på prosjektledelse, samtidig som vi er i oppstarten av et stort OU-prosjekt. Gjennom Fagskolen i Innlandet fikk vi mulighet til å studere prosjektledelse uten at det kostet oss noe, forteller kommunedirektør Rune Lund. 

30 ledere og rådgivere i Sør-Odal kommune har studert prosjektledelse sammen. Bildene er fra klasserommet på Fagskolen i Innlandet hvor de ansatte sitter i grupper og diskuterer sammenHan er selv blant de ferske studentene.  

Nå er studiet ferdig og 30 ansatte har fått fem nye studiepoeng på CVen sin. Samtidig ligger det syv klare prosjekter på bordet som bare venter på å settes i gang. 
 
- Prosjektlederstudiet har vært en fin oppstart på omstillingsprosessen kommunen skal gjennomføre i årene som kommer. Vår gruppe har jobbet godt sammen, og det har vært givende å jobbe på tvers i organisasjonen. Vi ser store gevinster ved å samhandle på tvers, og ønsker å starte prosjektet så snart som mulig, sier Ann Helen Stangnes (kommunalsjef for samfunnsutvikling), Nina Vestli Høieggen (enhetsleder ved Glommatunet) og Torill Togstad (avdelingsleder ved Glommatunet). 
 
- Å bli bedre kjent med kolleger vi vanligvis ikke samarbeider så tett med, bidro til at dette ble vellykket, sier rådgiver i kommunedirektørens stab, Ingunn Brøndbo Moss. 
 
I juni skal strategisk ledergruppe ta en beslutning om hvilke prosjekter som blir prioritert og i hvilken rekkefølge de skal gjennomføres. 

Syv klare prosjekter 

30 ledere og rådgivere i Sør-Odal kommune har studert prosjektledelse sammen. Bildene er fra klasserommet på Fagskolen i Innlandet hvor de ansatte sitter i grupper og diskuterer sammen

Det har vært flest deltagere på studie fra helse og mestring.

Men også ledere fra samfunnsutvikling, barn og unge, Nav, innovasjon og samskaping, har deltatt i studiet og flere har jobbet i tverrfaglige grupper. Blant tema på prosjektoppgavene er:  

  • Oppgaveglidning på Glommatunet: Frigjøre ikke-helserelaterte oppgaver fra helsepersonell. 
  • Rehabilitering og flyt: Redusere tidsbruk og øke behandlingskvalitet ved bedre koordinering. 
  • Mobilisering av arbeidskraft innen livsmestring: Skape lokale arbeidsplasser for personer med bistandsbehov. 
  • Organisering av heldøgns omsorgsboliger (HDO): Effektivisere ressursbruk ved å redusere transportbehov og forbedre turnusplanlegging. 
  • Boliger tilpasset godt voksne: Bygge 40 tilrettelagte boliger for 55+ på kommunal eiendom. 
  • Innovasjon og samskaping: Hvordan styrke organisasjonens evne til gevinstrealisering i organisasjonsutviklingsprosessen. 

Demografiske og økonomiske utfordringer  

- Vi trenger å jobbe for en mer effektiv og fremtidsrettet kommune. Innen 2030 må vi møte et tjenestebehov som tilsvarer 45 nye årsverk innen helse og mestring. Dette krever en målrettet innsats, og det er avgjørende at vi tilpasser oss endringene for å sikre at vi levere gode tjenester til innbyggerne også i framtida, sier Lund. 

Sør-Odal kommune står overfor betydelige demografiske endringer, med en økning i antall eldre og en midlertidig nedgang i antall barn og unge.  

Kombinert med økonomiske utfordringer, krever dette at kommunen tilpasser sine tjenester og ressursbruk for å møte fremtidige behov.  

Se bilder fra prosjektlederstudiet