Ny vaktordning i brann og redning
Sør-Odal brann og redning får ny vaktordning fra nyttår. - Brann- og redningsberedskapen for innbyggerne våre vil fortsatt være godt ivaretatt, forsikrer brannsjef Einar Lerdalen.
Fra nyttår går Sør-Odal brann og redning fra vaktordning hver femte til hver fjerde uke for sine mannskaper.
- Innbyggerne i Sør-Odal vil ikke merke noe til dette, sier brannsjef Einar Lerdalen (bildet). Vår brann- og redningsberedskap vil fortsatt være godt ivaretatt.
Fortsatt god brannberedskap
Ved større hendelser kalles alle faste mannskaper ut, og Sør-Odal har samarbeidsavtaler med brannvesen i flere nabokommuner. Grunnturnus med fire vaktlag og firedelt vakt som Sør-Odal skal innføre om et par måneder, er allerede praksis i våre nabokommuner Nord-Odal, Eidskog og Grue.
- Disse kommunene er deltidsbrannvesen slik som vi er. Når alarmen går, rykker mannskapet ut til branner, ulykker og andre oppdrag fra hjemmevakt eller fra sin hovedarbeidsgiver. Felles for våre ansatte er at de alle har en hovedjobb i tillegg til vaktordningen for brann og redning, sier Lerdalen.
Vaktberedskapen er organisert i henhold til lov og forskrift for brann- og redningsmannskap. I forkant av endring i vaktordningen, har ansatte og tillitsvalgte vært informert og involvert underveis.
- Dagens vaktordning har sine utfordringer fordi den krever stor grad av administrativ planlegging og oppfølging. Økonomisk er det heller ingen god framtidig løsning, da lovverket krever at vi må styrke fem vaktlag med minst en person, og totalt ha 20 fast ansatte. Innenfor vår økonomiske ramme er det en bedre løsning at beredskapen organiseres videre med fire vaktlag, og totalt 16 fast ansatte, sier Lerdalen.
Vil rekruttere flere ansatte
Brannsjefen jobber med å fylle fire mannskap på hvert vaktlag og å styrke grunnbemanningen. Slik det ser ut per dags dato, trenger brannvesenet å rekruttere noen nye ansatte. Prosessen er ikke avsluttet, og antallet er ennå ikke klart.
- Vi er avhengig av å ha personell som både bor og jobber i nærheten av Skarnes sentrum, med kort avstand til brannstasjonen hvis noe skjer. De ansatte trenger også en viss fleksibilitet fra sin hovedarbeidsgiver.
Med den nye grunnturnusen gir det rom for at brannkonstablene kan ha flere øvelser, slik at kompetansen og erfaringen til den enkelte blir bedre. I praksis får dagens ansatte i vaktturnus tre ekstra uker og tre ekstra øvelser med vakt i året.
- Oppsummert vil vaktordning hver fjerde uke bidra til at vi enklere når målet med fulltallige vaktlag, slik at vi kan yte en bedre tjeneste for innbyggerne, sier Lerdalen.