Tveter 100 år

Den 25. januar 2022 er det 100 år siden lysets maler Kåre Tveter (1922-2012) ble født i Sør-Odal.

Logo for jubileet med tall, Tveters signatur og strektegning

Sør-Odal kommune markerer 100-årsjubileet gjennom hele 2022 – lokalt, regionalt og nasjonalt. Blant annet blir det to jubileumsutstillinger, med én på Tveters hjemsted Skarnes, og én på Skogmuseet på Elverum, i tillegg til utstillinger og arrangementer i regi av andre aktører. Jubileet gjennomføres i samarbeid med bibliotek og barnehage, lokalt næringsliv og andre private aktører.

Kåre Tveter er en av vår tids store samtidskunstnere. Han omtales ofte som «lysets maler» og er kjent for å ha malt landskaper, gjerne høst- og vinterstemninger, i duse avtoninger og med minimal fargebruk.

I 2002 ga han 128 egne arbeider til Stiftelsen Lyshuset Billedsamling i hjemkommunen. Stiftelsen Lyshuset Billedsamling ble etablert den 19. mars 2002. Galleri Lyshuset ble åpnet av dronning Sonja i oktober 2002. Tveter er også representert på blant annet nasjonalmuseet og Galleri Svalbard.

Eier av jubileet er Tveters hjemkommune Sør-Odal, som samarbeider om prosjektet med blant andre Odal Sparebank, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet. Jubileumsprosjektet består av en bredt sammensatt hovedkomité samt av en operativ arbeidsgruppe.

Hovedmålsettingen med 100-årsfeiringen i 2022 er at enda flere nordmenn, spesielt yngre generasjoner, skal bli kjent med Kåre Tveter, både som kunstner og menneske. Vi ønsker å skape nasjonal og regional oppmerksomhet rundt kunstneren, og skape varig kjennskap og kunnskap.

Digitalt innhold

Vi velger å starte jubileet digitalt med noen videohilsninger som vi deler med dere de neste dagene. På jubileets nettsider finner du også mer informasjon om Kåre Tveter og jubileet:

www.tveter100år.no

Digital hilsen fra ordfører Knut Hvithammer, varaordfører Heidi Hitland, og statsforvalter i Innlandet Knut Storberget, finner du her:

www.tveter100år.no/hilsninger

Ukas bilde

Hver uke gjennom hele jubileumsåret vil ordfører Knut Hvithammer dele et Tveter-bilde. Selv sier han dette om sitt forhold til Tveter:

«Jeg har kjent til Kåre Tveters bilder siden jeg var smågutt. Jo mer jeg ser på hans bilder jo mer ser jeg i bildene, og jo mer liker jeg dem.  Å la tankene flyte når man går i naturen forsterker følelser. På samme måte får Tveters bilder tankene til å flyte, enten man lar seg beundre eller forundre. Tveter sa han brukte naturen til å skildre sitt indre landskap og følelsesliv. Kanskje skildrer han sin sjel gjennom sine bilder fra Odalen og Svalbard. Kanskje bildene gjengir litt av Odølingenes sjel også?»

Ukas bilde deles på Facebook, og på jubileets nettside.

Tvetermotiv høst

Snakk med oss

INNBYGGERTORGET
Telefon: 62 96 80 00
Åpningstid: 10.00-14.00
E-post

Vakttelefoner

Korona- og vaksinetelefon: 458 76 660 (åpen torsdager kl. 09.00-14.00).

English version (Google Translate)

Skriv til oss

SØR-ODAL KOMMUNE
Øgardsvegen 2
2100 Skarnes
E-post til Sør-Odal kommune

FAKTURAADRESSE:
Sør-Odal kommune
c/o Nord-Odal kommune
Herredsvegen 2
2120 Sagstua

Org.nummer: 964 947 716
Kommunenummer: 3415
Organisasjonsinformasjon
Ansvarlig redaktør: Anita Orlund
Webredaktør: Henriette Eriksen

Besøk oss

INNBYGGERTORGET
Øgardsvegen 2
2100 Skarnes

Åpningstid:
09.00-15.00

Følg oss

Facebook   Facebook