Hop til hovedinnhold Hopp til søk Hopp til bunntekst

Silkeveven

Silkeveven viser den gamle kinesiske vevkunsten på drageveven, som er fire meter høy, fem meter lang, med 12000 silketråder i renningen og betjenes av to personer i nært samspill. Keiserdrakter og brokader fra gravfunn i Kina rekonstrueres i minste detalj med gull og silke. De utsøkte yunjin-brokadene i utstillingen regnes som den ypperste vevkunsten i menneskehetens historie og står på FNs liste over immateriell kulturell verdensarv.

Silkevevens utstilling viser silkehistorien, silkespinnerens livsløp og silkedyrking, Silkeveien og Marco Polo, silkeeventyret i Europa med utviklingen av jacquardveven og silkens betydning i vår del av verden. Vi har også en nyrestaurert jacquardvev fra 1800-tallet i Sikevevens lokale og kan vise hvordan mønsteret styres av hullkort. Dette hullkortsystemet ledet videre til den digitale eknologiene. En spennende historie om utveksling av varer, ideer og teknologi mellom øst og vest, fra oppdagelsen av silke som råmateriale til tekstiler i Kina for mer enn 6000 år siden fram til verdensveven internett - det ypperste uttrykk for menneskelig kontakt verden over.

Silkeveven har også vakre og eksotiske silkeprodukter for salg.

 

Silkeveven.no

sor-odal.kommune.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. Informasjonskapslene blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Du kan fortsette å bruke sor-odal.kommune.no som vanlig hvis du godtar dette. Hvis du vil vite mer, kan du lese om vår bruk av informasjonskapsler.Lukk