Utlånsregler

Det er gratis å låne på biblioteket. Du kan låne fritt ved alle folkebibliotek og levere tilbake der det passer deg i Hedmark. Du kan be om lån fra andre bibliotek dersom det biblioteket du besøker ikke har det materialet du er ute etter. 

Du må ha lånekort. Du kan få utstedt et lånekort som kan brukes i de fleste norske bibliotek. Lånekortet er personlig og skal ikke overlates til andre. Du er ansvarlig for alt som lånes på kortet ditt. Ved tap av kort utstedes nytt, vanligvis mot et mindre gebyr. Meld fra når du endrer navn, adresse, telefonnummer eller e-postadresse.

Normal lånetid er 4 uker. Enkelte medier kan ha kortere eller lengre utlånstid. Lån kan vanligvis fornyes. Det kan enten gjøres via internett eller ved å ta kontakt med biblioteket.

Overskrider du lånetiden kan dette medføre gebyr. Bortkommet eller skadet materiale må erstattes. Brudd på låneregler kan medføre tap av lånerett.

Låne og levere

Lånekortet ditt er utgangspunkt for all bruk av biblioteket, med lånenummer og pinkode kan du logge deg inn på nett-tjenester og apper. Lånenummeret står under strekkoden bak på kortet, det starter med N og etterfølgende siffer, for eksempel N000999999. Kom til oss for å få lånekort.

Ordinær lånetid på bøker, lydbøker, e-bøker og blader er 4 uker. Film har 1 ukers lånetid. Se lengre ned for å se hvordan du kan forlenge lån. Om noen andre står på venteliste på det du vil forlenge lånetiden på, kan du ikke forlenge lånet ditt.

Bestill lån på nett

Bibliotekets boksøk er et godt utgangspunkt for lån hjemmefra. Her kan du søke i Sør-Odal biblioteks medier, registrere deg som ny låner, få oversikt over dine lån og hvordan du kan kontakte oss. Du får en SMS eller e-post når alt er klart til å hentes.

Bibliotekets boksøk

Lån fra andre bibliotek

Du kan låne bøker fra andre biblioteker i Norge, og få bøkene sendt til det biblioteket du velger selv. For å benytte deg av denne muligheten trenger du nasjonalt lånekort. Har du ikke nasjonalt lånekort, kan du få det ved å henvende deg på biblioteket. Vi trenger bare ditt personnummer for å gjøre lånekortet om til nasjonalt lånekort, personnummeret blir lagret kryptert. Søking og bestilling foregår gjennom en felles biblioteksdatabase for de fleste norske bibliotek: 

Biblioteksøk

Bruk mobilen som lånekort

Du har tilgang til å låne, fornye med mer med appen Bibliofil. Denne finner du der du laster ned apper, og du logger inn med lånenummer og pinkode. Appen gjør det mulig å bruke mobilen som lånekort, velg Mitt lånekort i menyen og bruk strekkoden som dukker opp for å registrere lån og annet.

Lån e-bøker med app

E-bøker lånes via en app kalt BookBites. De kan leses på mobil eller nettbrett, ikke på lesebrett. Her logger du inn med lånenummeret du finner bak på lånekortet ditt og pinkode. Herfra kan du søke opp den e-boka du ønsker deg.

Last ned BookBites-appen på App store eller Google play

Slik kan du opprette bruker i BookBites:

Forny lånet ditt med SMS

  • Send BIB FORNY (ditt lånenummer) til 2242. Eksempel: BIB FORNY N000999999
  • Du får bekreftelse på SMS fra samme nummer etter kort tid
  • Fikk du ingen bekreftelse? Da har forlengelsen feilet og du må levere det lånte tilbake innen fristen du allerede har fått beskjed om
  • Tjenesten koster kr. 2,-