Utstillinger
Kåre Tveter Galleri Lyshuset har en permanent utstilling med Kåre Tveters arbeider. I sommersesongen gir vi også plass til en eller flere gjesteutstillere. I tillegg til Galleri Lyshuset finnes følgende tilbud på kulturtunet: Låvegalleriet, lille galleri stabburet og Kjøringa (Låvebrua)
Sommerutstilling 2024
Årets gjesteutstiller er Arne Ekeland. Utstillingen står gjennom hele sommeren fram til 29. september.
Arne Ekelands kunst hører hjemme i Lyshuset. For det første var han en av de kunstnerne som var en inspirasjon for den unge Kåre Tveter, og for det andre er han en visjonær kunstner som ville løfte menneskeheten opp og frem i lyset. Utstillingen i Lyshuset viser malerier og tegninger fra perioden ca. 1945-1990. Utvalget er spesielt gjort for Lyshuset.
- Øivind Storm Bjerke, profesor emeritus i kunsthistorie, og kurator for utstillingen.
Utstillingen består av til sammen 25 verker utført i olje, gouache og blyant. Flere av disse er for salg. Du finner salgsliste inne på galleriet.
Andre etasje stengt
Dessverre er vår Tveter-utstilling i andre etasje midltertidig stengt på grunn av nødvendige brannvernsutredninger. Det er ikke satt dato for når denne utstillingen kan åpne igjen. Vi beklager dette!
Du kan fortsatt se en stor samling Tveter-bilder i venneforeningens salgslokale som ligger i låven ved siden av galleriet. Gallerivakten kan låse opp dette rommet for deg.
Tidligere utstillinger på Kåre Tveter Galleri Lyshuset
2023 | Jubileumsutstilling: Tveter og ordet
Utstilling tok utgangspunkt i Tveters forhold til ordet. Tveter var selv opptatt av poesi, og hans kunst inspirerte poeter. Vi dedikerte et rom til bilder og tekster fra Tveters samarbeider med norske diktere. I tillegg kunne du se verker som aldri tidligere var vist offentlig, unike julehilsener fra Tveter til venner, lokale motiver fra Odalen og Østlandet, strektegningene fra boka Heilt Odøling i nytt lys, samt en og annen overraskelse.
Jubileumsutstillingen viste bredden og kvaliteten i Tveters kunstnerskap, samtidig som du kunne bli kjent med forbindelsen mellom vår egen lysets maler og noen av Norges største diktere og poeter.
På åpningsdagen 13. mai kl. 14.00:
- Velkommen ved ordfører Knut Hvithammer
- Kurator Øivind Storm Bjerke forteller om utstillingen
- Utstillingen åpnet av Jan Erik Vold
2022 | Jubileumsutstilling: Tveter 100 år
Jubileumsutstilling 18. juni til 28. august 2022
I 2022 og 2023 markerte vi Kåre Tveters 100-årsjubileum. I 2022 hadde jubileumsutstillingen fokus på Tveters kunst på papir.
Tveter 100 år: Velkommen til jubileumsutstilling i anledning markeringen av Kåre Tveters 100-årsjubileum.
Utstillingen i Lyshuset har fokus på Kåre Tveters kunst på papir. Akvarellenes vare, flytende uttrykk og silketrykkenes mer presise former representerer Tveters unike evne til å uttrykke essensen i landskapene han var så knyttet til. Utstillingen viser motiver fra elvelandskap og skogkledde åser, og fra de arktiske områdene på Svalbard.
Utstillingen kurateres av Anny Fremmerlid.
Åpning 18. juni 2022
- Musikalsk innslag ved Erik Lukashaugen
- Utstillingen åpnes av Statsforvalter Knut Storberget.
- Om utstillingen ved kurator Anny Fremmerlid
- Om boka Mellom verdener ved forlegger Trond B. Olsen
- Ordfører Knut Hvithammer, varaordfører Heidi Hitland, Odal Sparebank
Utstillingen åpnes 18. juni kl. 12.00 og står til 28. august.
I tillegg blir det salg av den helt nye boka, Mellom verdener. Du kan lese mer om boka her: https://www.lyshuset.no/mellomverdener
Kåre Tveter (1922 – 2012) studerte på Kunstakademiet i Oslo 1954-1957. Han fikk sitt gjennombrudd i en alder av 43 år, med innkjøp til Nasjonalgalleriet i 1965. Hans mest kjente arbeider henter sine motiver fra elvelandskapet og skogsområdene han kjente fra oppveksten i Sør-Odal, og som han vente tilbake til gjennom hele sitt skapende liv. Fra 1984, da han besøkte Svalbard for første gang, ble inntrykk fra det arktiske området en vesentlig del av hans motivkrets. Tveter beveger seg i sin kunst langt ut i abstraksjon, men gir aldri slipp på sitt motiv.
Tveter bygger sine komposisjoner på kontraster mellom lys og mørke som spenner fra dramatiske møter mellom svart og hvitt, til små nyanser der det nesten ikke er mulig å skille ut enkeltformene. Opplevelsen skifter mellom en følelse av nærsynt betraktning av unnselige detaljer og det store og voldsomme i naturen.
Hans kunst evner å gi en sterk fornemmelse av den særegne lokale egenart ved et landskap, samtidig som det har en aura av noe opphøyd og uberørt over seg. Denne spenningen mellom ulike poler i hans kunst gir bildene deres intensitet, og peker på at den kunstnerisk og idemessig beveger seg i et spenningsfelt mellom verdener, mer enn at den gir et presist bilde av en bestemt verden og en statisk tilstand.
I sine bilder løfter han frem fargene og lysets stemningsskapende virkninger, med en utpreget sans for motivenes stofflige kvaliteter. Han regnes som en fornyer av akvarellkunsten i nordisk sammenheng. Tveter har også en betydelig produksjon av grafisk kunst der opplevelsen av naturformene forenkles til presise former.
Kåre Tveter opprettet to stiftelser som forvalter viktige deler av hans kunst. Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen i Longyearbyen på Svalbard ble opprettet i 1994 og Stiftelsen Lyshusets Billedsamling på Skarnes i 2002. I anledning Tveters hundreårsjubileum vil det i regi av stiftelsene være utstillinger på Lyshuset på Skarnes, Norsk Skogmuseum på Elverum og i Longyearbyen. Alle tar utgangspunkt i kunstverkene som er samlet i stiftelsene.
2022 | Morten Krogvold: fotoutstilling
I anledning jubileumsfeiringen "Tveter 100 år" viste Krogvold portrettfotografier av Kåre Tveter, i tillegg til andre motiver.
Utstillingen ble åpnet kl. 12.00, lørdag 1. oktober.
Morten Krogvold er en norsk fotograf, forfatter, foredragsholder og programleder, bosatt i Oslo. Han har siden 1980-tallet vært en av Norges mest medieomtalte fotografer. Krogvold er særlig kjent for sine svart-hvitt portretter av kunstnere, politikere og andre berømte personligheter, men motivkretsene hans består i tillegg til mennesker også av natur og eldre, klassisk arkitektur.
Kl. 13.30 på åpningsdagen ble det også et foredrag med Morten Krogvold inne på galleriet.
2019 | Håkon Bleken
2018 | Bjarne Melgaard og Sverre Bjertnæs
2017 | Kai Fjell
2016 | Johannes Borchgrevink Hansen
2015 | Silje Øktner
2015 | Inger Sitter
2014 | Sverre Bjertnæs