Kåre Tveter
Kåre Tveter (1922-2012) hadde en poetisk måte å male på, og er blant annet kjent for sine motiver med mange nyanser av hvitt, fra Svalbard eller vinterskogene på østlandet. Tveter fanget lyset på en helt spesiell måte, både lyse sommerkvelder og mørke vinternetter, og omtales med rette som «lysets maler».
Kåre Tveter er født i Sør-Odal 25. januar 1922. Han begynte på Statens Kunstakademi i 1953, under professorene Per Krogh og Alexander Schultz, og debuterte på en kollektivutstilling i Paletten i 1957. Sitt gjennombrudd fikk han med en utstilling i 1965, og han ble raskt en av Norges mest anerkjente malere. Kåre Tveter var godt voksen da han debuterte som kunstner. Før han bestemte seg for å være kunstner på fulltid jobbet Kåre først som regnskapsfører i Sør-Odal, så i Landkreditt Bank i Oslo. I 1963 fikk han statens treårige arbeidsstipend, noe som ga han friheten til å satse for fullt på malingen.
Kåre Tveter var gift med Ruth (f. Sæther), og sammen fikk de barna Runa, Berit og Jarle Bror.
"Et skjelett å henge lyset opp på"
Kåre startet med å male portretter, akter og landskap, men dreide over i nonfigurativ retning på 60-tallet (det var alltid mulig å ane formelementer fra naturen, men de var konstruerte, med hovedvekt på utforskning av fargens muligheter og begrensninger – aldri abstraksjoner av et bestemt landskap).
Mot slutten av 60-tallet vendte han tilbake til landskapet, ikke som nøyaktig gjengitt motiv, men som «et skjelett å henge lyset opp på», og ga liv til de motivene vi best kjenner i dag. Det var også på denne tiden de første tegnene til det spesielle lyset som skulle bli hans varemerke, dukket opp.
De tette, nesten gjengrodde overflaten i de tidlige bildene skiller seg sterkt fra hans senere teknikk, med spontane raske strøk, uten noen form for etterarbeid og korrigeringer.
Kåre Tveter og Svalbard
Kåre Tveter var 62 år da han første gang var på Svalbard i 1984. Han ble dypt fasinert av opplevelsen av det arktiske lyset, allerede under innflygningen ble han trollbundet. Fram til Tveter ble rammet av slag i 1998, noe som gjorde han arbeidsufør de siste fjorten årene av hans liv, besøkte han Svalbard flere ganger, og malte en serie bilder som ble bygget på opplevelser derfra. Han verken malte, fotograferte eller tok skisser mens han var på Svalbard. Han samlet i stedet sine inntrykk og hentet disse fram når han kom hjem til sitt atelier.
Den spontane malemåte som går igjen i alle bildene fra Svalbard, har sitt utspring i Tveters mangeårige eksperimenter med akvarellkunst. Akvarellmalingen tillater ikke drastiske omarbeidinger og overmalinger, og hvert strøk er avgjørende. Tveter overførte akvarellteknikken til oljemaleriet, noe som bidrar vesentlig til å gi et umiddelbart og friskt uttrykk.
Kilde: Tor Cederkvist - "Landet som ikke er. Kåre Tveter - mannen og bildene"
Foto: Sverre Eier
Heilt Odøling
I Arnold Rørholts bok, Heilt Odøling, har Kåre Tveter bidratt med enkle, humoristiske strektegninger. Dette er et ganske annet uttrykk enn vi er vant til å se i Tveters kunst. Her får vi et innblikk i en humoristisk side av Tveter, med hans tolkning av odølingen i ulike situasjoner. Du kan lese hele boka på nasjonalbibliotekets sider her:
Tekstene i boka er utarbeidet i samarbeid med Karl H. Aastebøl. Boka har også et kapittel skrevet av Øystein Sunde, hvor han har inkludert teksten til låta "Odalsreggae".
Boka er til salgs på Galleri Lyshuset og på rådhuset på Skarnes.
- Her kan du se strektegningene
Kåre Tveter: Mellom verdener | Between Worlds
I Mellom verdener får vi stifte bekjentskap med både kunst og kunstner gjennom ordene til de som kjente ham, de som møtte ham og de som beundret ham. Ikke minst får vi gjennom bildene kjenne den helt spesielle følelsen av Kåre Tveters kunst – landskapet som fanger, stillheten som fengsler, og lyset som bergtar.
I 2022 var det 100 år siden lysets maler ble født. Det er i den anledning at denne boka er satt sammen. Første del av boka er viet til det personlige, med tekstbidrag fra personer som hadde en egen tilknytning til Kåre Tveter. I andre del av boka er det det kunstfaglige som står i sentrum, og kunstnerens totale grafiske produksjon er med.
Forfattere og bidragsytere
Hoveddelen av boka, med fokus på det kunstfaglige, er skrevet av Anny Fremmerlid og Øivind Storm Bjerke. I tillegg er det små og store bidrag i form av tekster og bilder fra andre som har en tilknytning til kunstneren.
- Anny Fremmerlid, førstelektor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo
- Øivind Storm Bjerke, professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo
- Runa Tveter Solbu
- Berit Tveter
- Jarle Bror Tveter
- H.M. Dronningen
- Annette Trettebergstuen, kultur- og likestillingsminister
- Knut Hvithammer, ordfører i Sør-Odal
- Arild Olsen, lokalstyreleder Longyearbyen
- Morten Ruud, forhenværende sysselmann på Svalbard og departmentsråd i Justisdepartementet
- Sverre Eier, nevø av Kåre Tveter og mangeårig leder av Børli-stiftelsen
- Arne O. Holm, journalist og redaktør
- Jan Erik Vold
- Trond B. Olsen, forlegger
Boka er gitt ut på Art Pro forlag i 2022. Boka har norsk og engelsk tekst.
Innhold
Boka består av tekstbidrag fra personer med tilknytning til Kåre Tveter, utlånte bilder fra familie og andre, kunstfaglige tekster, bilder fra Stiftelsen Kåre Tveter-Samlingen og Stiftelsen Lyshusets Billedsamling, bilder fra andre private og offentlige samlinger, andre produkter, samt en oversikt over kunstnerens totale grafiske produksjon.
Sider: 192
Mål: 30x25x2 cm.Kjøpe
Boka kan kjøpes i butikk her*:
- Galleri Lyshuset, Skarnes
- Innbyggertorget/rådhuset, Skarnes
- Norli, Skarnes
*Lista oppdateres fortløpende
Boka er også tilgjengelig i de fleste nettbutikker. Be gjerne din bokhandel om å ta inn boka.Vil du ha boka tilsendt? Send en e-post til henriette.eriksen@sor-odal.kommune.no.
Boka koster kr. 370,- + frakt kr. 135,-
Tveters utstillinger
Tveter holdt sin første separatutstilling i 1959. Senere har han blant annet holdt utstillinger i
1988 Galleri Saga, London, England
1988 The JMF Visitor Centre, Washington, USA
1988 The American Scandinavian Society of New York, USA
1989 Grenen Museum, Danmark
1992 Hafnaborg, Island
1993 Nordens Hus, Færøyene
Kåre Tveter har i tillegg deltatt i store kollektivutstillinger i Polen, Finland, Tyskland, Ungarn, Sverige, Japan, De Forente Arabiske Emirater, Kina, Sveits og Spania.Tveters representasjon
Kåre Tveter er representert i blant annet:
Museet for Samtidskunst, Oslo
Nasjonalgalleriet, Oslo
Norsk Kulturråd, Oslo
Bergen Billedgalleri
Lillehammer By's Malerisamling
Stavanger Faste Galleri
Hennie Onstad Kunstsenter
Stockholm Stads Samlinger
Epcotsenteret, Florida, USA
Grenen Museum, Danmark
Det norske Storting
I 1995 donerte Tveter 40 arbeider til Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen i Longyearbyen, Svalbard. Disse bildene har funnet sin permanente plass i Galleri Svalbard.